#kurumsalkimlik#logo#grafiktasarim
Kurumsal Kimlik
4/14/2024
Kurumsal Kimlik Tasarımı

Kurumsal Kimlik Tasarımı

Kurumsal kimlik, şirket ve firmaları temsil eden, hedef kitlenin tasarımları gördüğü anda markayı tanımasını sağlayan logo, amblem ve yazı kareografisinden oluşan görseldir. Kurumsal kimlik, markalaşma aşamalarında önemli adımlar arasındadır. İş hayatı ve dijital dünyada daha fazla hatırlanmak, markalaşmak için kurumsal kimlik tasarımı önemlidir. Kurumsal kimlik sadece hafızalarda yer etmek ve reklam amacıyla tasarlanmaz. Aynı zamanda, kurumsal kimlik tasarımı bir markayı temsil eder dolayısıyla müşterilerde de güven algısının oluşmasını da sağlar. Bu tasarımlar; genellikle yazılar, logo ve amblem gibi detaylarla oluşturulur.

Logo, amblem ve yazı gibi görsel iletişim araçları kullanılarak kurumsal kimlik oluşturulur. İş kolu açısından grafik tasarımın uzmanlık alanları arasında yer alan kurumsal kimlik şirket ve firmaların hedef kitlelere daha kolay ulaşması ve tanınmasını sağlar. Markanın bilinirliğini artırır. Bu nedenle, markalaşma, büyüme, globalleşmeyi hedefleyen şirket ve firmaların kurumsal kimlik oluşturmaları önemlidir.

Kurumsal kimlik, firma ve şirketlerin temel reklam araçları arasında yer alır. Pazarlama alanında markayı görünür kılarak, firmaların büyümesine ve tanınmasına olanak tanır. Ancak, kurumsal kimlik sadece logo tasarımı olarak anlaşılmamalıdır. Tabeladan, antetli kağıda, logodan ofis dizaynına, ambalaj tasarımından web sitesine kadar birçok farklı aşamayı kapsar.

Kurumsal Kimlik Tasarım Evreleri

Kurumsal kimlik tasarımlarında ilk aşamada logo tasarımları için prototip oluşturma, kurumu temsil eden renklerin belirlenmesi yer alır. Logo dizaynı, kurumsal kimliğin en önemli parçasıdır. Amblemin akılda kalıcı ve iz bırakan şekilde tasarlanması gerekir. Amblem tasarımını, kurumların işyerinde ve dışarı kullanacağı diğer baskılı ürünlerin hazırlanması süreci takip eder. Şirket veya firmalara ait antetli kağıt, ambalaj ürünleri gibi diğer baskılı materyaller logo ile uyumlu olarak tasarlanmalıdır.

Kurumsal kimlik tasarım evreleri, logonun belirlenmesi, diğer basılı materyallerin ve web sitesi dizaynının sistemli ve bütüncül bir yaklaşımla hazırlanması için yapılan eylemleri kapsar. Kurumsal kimlik oluşturulmasını isteyen kurum, tasarım uzmanlarına markanın genel özelliklerini belirtmelidir. Kurumsal kimlikte ön planda tutulması istenilen detaylar, hangi ürünlerin istendiği, uzmanlara aktarılmalıdır. Uzmanlar, dijitalleşme, teknoloji ve yeni trendleri dikkat alarak farklı tasarımlar üzerinde çalışarak öneriler hazırlar. Sonraki aşamada hazırlanan alternatif seçenekler kurumların beğenilerine sunulur, fikirleri alınır. Kritikler doğrultusunda yeni düzenlemeler, tasarımlar için çalışmalar yapılabilir. Son evrede, logo, baskılı ürünler için tasarım uzmanları ve firmaların uzlaştığı çalışmaların görselleri, baskıları çoğaltılır ve piyasaya sunulur.

Kurumsal Kimlik Tasarımında Dikkat Edilmesi Gerekenler

Kurumsal kimlik tasarımında alanında uzman firmalar ve ekiplerle çalışılmalıdır. Bunun temel sebebi, markanın tek seferlik olarak tanıtılması, lansmandan sonra da hafızalarda o şekilde kalmasıdır. Dolayısıyla, markaların tanıtımdan sonra değiştirilmesi, yenilenmesi zordur ve fazla çaba gerektiren, zahmetli süreçlerdir. Mevcut tanıtımdan sonra değişim için yeni lansman yapılması firmanın farklı bir kurum gibi algılanmasına neden olabilir. Bu durum aynı zamanda bir prestij kaybı meydana getirebilir. Dolayısıyla, markaları temsil eden, kurumların vizyon ve misyonu ile uyumlu kurumsal kimlik tasarımları için detaylı çalışmalar hazırlayan uzmanlarla yola çıkılmalıdır. Kurumsal kimlik bir nevi markanın imzası ve imajıdır, uzun yıllar kullanılacağı için kurumu en iyi şekilde yansıtan tasarımlar dikkate alınmalıdır.

Logonun ve diğer baskılı ürünlerin özgün bir şekilde tasarlanması kurumsal kimliğin başarılı olarak öne çıkarılması açısından önemlidir. Piyasadaki mevcut logo veya amblemleri hatırlatan bir tasarım başarısız kurumsal kimlik tanıtımına yol açar. Bu nedenle, tasarım ekibinin özgün, çarpıcı ve etkili bir logo dizaynı, tasarım evresinin olmazsa olmazıdır. Kurumsal kimlik tasarımında dikkate alınması gereken temel parametreler şu şekildedir:

Farkındalık oluşturmak: Kurumsal kimlik amblemi markanın bilinirliğini artıran reklam araçlarıdır. Bu nedenle, kurumun hedef kitlesinde, diğer firma amblemleri ile kıyaslandığında farkındalık oluşturacak, kolay hatırlanacak bir özelliğe sahip olmalıdır.

Marka vizyon ve misyonunu yansıtan renkler: Kurumsal kimlik firmanın diğer markalardan ayırt edilmesini sağlar. Renkler de insanlarda belirli duygular oluşturmak için kullanılan araçlardandır. Nitekim, markanın renk tonu firmanın hedefleri ve mesajını hatırlatır.

Özgün tasarım: Markanın diğer firmalardan ayrılması ve kendi konumunu bulması için önemlidir. Kreatif marka tasarımları, hedef kitlenin dikkatini çekmeyi kolaylaştırır.

Bütünlük: Kurumsal bir imaj ve müşterilerde güven oluşturmak adına firmanın kimliğini yansıtan her materyal ve öğenin aynı tasarım diline, ortak bir stile sahip olması gerekir. Kurumsal kimlik tasarımı ile büyüme, markalaşma hedeflerine daha kolay ve hızlı bir şekilde ulaşmak mümkündür.

Markanıza kurumsal kimlik tasarımı oluşturmak için Fovimarlo Dijital Medya’nın hizmetlerinden faydalanabilirsiniz. Dikkat çekici ve özgün kurumsal kimlik tasarımları ile markanızı öne çıkarın. Kurumsal kimlik tasarım için bizimle iletişime geçerek hizmetlerimiz hakkında detaylı bilgi alabilirsiniz.

Blog Kategorileri
- Dijital Pazarlama- Fotoğraf- Genel- Grafik Tasarım- Kurumsal Kimlik- Video- Web Sitesi- SEO SEM- Sosyal Medya- Mobil Uygulama Yazılım
Son Eklenenler
Sağlık Sektöründe Sosyal Medya
Dijital Medya Hizmetleri
Dijital Medya Ajansı Nedir?
Ankara Sosyal Medya Ajansları
Ankara SEO Uzmanı